Implantáció
Implantáció
Fogorvosi rendelőnkben több mint tíz éve végzünk implantációs műtéteket, és készítünk  fogpótlásokat. Számos implantációs rendszert alkalmaztunk már fogászatunkban, mint KG, Denti Millenium, Bego Semados, AphaBio, Nobel Biocare, Implant Direct. Törekszünk rá, hogy mindig a legkorszerűbb technikát alkalmazva kifogástalan eredményt garantáljunk.
 
Az elvégzett implantációs műtétek és az  implantációs fogpótlások minősége és a beavatkozások száma alapján Tolna megyében egyedüliként az ImplantDirect Magyarország implantációs referencia rendelője lehettünk.

Az Amerikai Egyesült  Államokban elsőszámú, piacvezető ImplantDirect implantátum család zászlóshajójának számító Legacy nevű implantátum olyan  előremutató, a  legmodernebb elvárásoknak megfelelő tulajdonságokkal bír ,amely alapján szájsebészeti rendelőnk , e típus mellett döntött.

 

A FOGÁSZATI IMPLANTÁCIÓRÓL

1. Amit a fogászati implantátumokról tudni kell
Szájsebészeti szolgáltatásaink között megtalálhatók a legkorszerűbb fogászati implantációs eljárások. E módszer lehetővé teheti a kivehető pótlás helyetti fix pótlás elkészítését is, elkerülhető az ép fogak lecsiszolása, illetve csekély csontkínálat esetén felhasználható kivehető pótlások stabilizálására is.

2. Milyen anyagból készülnek az implantátumok?
Az érvényes előírások szerint a szervezetbe csak olyan anyag helyezhető, mely bizonyíthatóan nem okoz károsodást, a szövetek semlegesen viselkednek azzal szemben, emiatt nem lökődik ki. Ilyen, a célnak tökéletesen megfelelő úgynevezett bio-anyag a titán, amelyből az általunk alkalmazott fogászati implantátumok mindegyike készül. Az implantációs rendszerek közötti eltérések nem a műgyökerek anyagából, hanem a méretéből, az alakjából és a felszínük kiképzéséből adódnak.

3. Milyen foghiányok pótolhatók?
Röviden azt mondhatjuk, hogy csaknem minden foghiány pótolható!
Szóló (1 fog) hiány - akár azonnali fogpótlással együtt - nagyon gyakori az esztétikailag igen hátrányos metszőfogtörések esetén / főleg gyökérkezelt fogak és balesetek következménye /.
Részleges foghiány - igen gyakran ún. sorvégi hiány, azaz az őrlőfogak hiánya - fix, rögzített pótlás ( híd ), a részleges, kivehető műfogsor helyett.
Teljes foghiány> - megfelelő csontmennyiség, kellő számú implantátum beültethetősége esetén akár teljes, fix pótlás (híd) készülhet, de gyakran a sorvadt állcsontgerinc állapota miatt, nem megfelelően használható, kivehető fogsort rögzítjük néhány implantátumhoz. Így az nem mozdulhat el rágás és beszéd során. Felső fogsor esetén ilyenkor elhagyható a szájpadlást borító rész, a fogpótlás méretének csökkentésével jóval komfortosabb viselet és szép esztétikai eredmény biztosítható.

4. Előnyök
Nem szükséges az ép fogak lecsiszolása. A csontban az implantátumokon keresztül ható rágóterhelés megelőzheti az állcsontgerinc idő előtti sorvadását. A jó beszéd és rágóképesség, megújult esztétikum a mindennapokban visszaadhatja az önbizalmat, megszűnnek a nem megfelelő táplálkozás miatt kialakult emésztőrendszeri panaszok.

5. Az implantáció feltételei
Ugyanúgy, mint minden szájsebészeti műtét, csak megfelelő szájhigiéne esetén végezhető el. Nem lehet a szájüregben gyulladás, rejtett góc, szuvas fog, fogkő - ezeket a műtét előtt fel kell deríteni, meg kell szűntetni. Az implantátumok beültetéséhez megfelelő csontmennyiség, csontforma szükséges, ezeket gyakran kell korrigálni csontpótló beavatkozással a beültetés előtt, vagy azzal egy időben. Bizonyos betegségek esetén gondos kivizsgálásra, előkészítésre lehet szükség (pl. cukorbetegség, véralvadásgátlók szedése, vérzékenység, daganatos megbetegedés), de a nagyobb rizikó ellenére is elvégezhető a műtét.
 
6. Milyen szövődményei, kockázata lehet az implantációnak?
Mint minden műtétnél, itt is elsősorban a gyulladásos szövődményeknek legnagyobb a veszélye. A nagyobb, kiterjesztettebb műtétek esetén (pl. amikor az implantációval együtt csontpótlást is végzünk)  természetesen nagyobb, mint az egyszerű beavatkozásoknál, ahol megfelelő a csontkínálat. Összességében - megfelelő előkészítés és szájhigiéne esetén - a gyulladásos szövődmények aránya 2% alatt marad. Megjegyezzük, hogy e tekintetben igen nagy a dohányzás szerepe, a szövődmények aránya dohányosoknál jóval magasabb. Ritkán előforduló probléma, hogy az implantátum csak kötőszövetesen rögzül, ennek hátterében is állhat a gyulladás, a keringészavar - dohányosoknál ez is jóval gyakrabban fordul elő. A műtéteket helyi érzéstelenítésben végezzük, ebből adódóan felléphet az injekció helyén duzzanat, az érzéstelenítő érbe kerülésekor átmeneti szívdobogásérzés, rosszullét, kis idegág sérülésekor zsibbadtság. A műtét alatt előfordulhat a környező képletek sérülése (ezek közül az egyik legrosszabb az alsó állcsonti ideg sérülése, mely az ajak zsibbadtságát okozza), pontos tervezés, gondos műtéttechnika esetében ezek előfordulása igen ritka. A műtét utáni duzzanat, fájdalom, véraláfutás okozta bőrelszíneződés minden műtét átmeneti, jól kezelhető, de nem mindenkinél előforduló velejárója lehet.

7. Az implantáció menete
A műtétet mindig gondos tervezés, alapos vizsgálatok előzik meg. Szükséges a páciens állapotának, betegségeinek, gyógyszereinek, esetleges allergiájának ismerete. A szájsebészeti - fogászati vizsgálathoz hozzátartozik a röntgenfelvétel készítése, szükség esetén lenyomatvétel tanulmányi minták, műtéti tervezősablonok készítése. Bizonyos esetekben laboratóriumi vérvizsgálatot is kérünk (pl. véralvadásgátlót szedőknél). A műtét általában helyi érzéstelenítésben történik, altatásban csak igen ritkán végezzük, számos hátránya miatt. Első lépés: az íny sebészi bemetszése, ezt követően az állcsontban a műgyökér méretének megfelelő csontágyat alakítjuk ki fúrók segítségével, majd az implantátumot becsavarjuk, fölötte a sebet összevarrjuk. Általában egy hét múlva varratszedés következik. A beépülés ideje alatt igény szerint ideiglenes pótlás viselhető. Átlagosan 3-4 hónap alatt az implantátum speciálisan kiképzett felszíni pórusaiba a csont belenő, teljesen fix, "oldhatatlan" kapcsolat alakul ki (osszeointegráció). A gyógyulás után az ínyen ejtett kis metszésen keresztül feltárjuk az implantátumot és ún. ínyformázó csavar kerül bele Az íny gyógyulása átlagosan 5-7 nap, ezután következik a lenyomatvétel, majd a fogtechnikai laboratóriumban elkészített pótlás csatlakoztatható a csontban rögzült implantátumokhoz, csavaros rögzítéssel, vagy ragasztással .Az egyre gyakrabban alkalmazott azonnali implantációs pótlásoknál rögtön a foghúzás után implantátumot, fogpótlást kaphat a páciens, ha bizonyos feltételeknek megfelel a státusza (megfelelő csontkeménység, megfelelő harapás stb.).


8. Műtéti előkészítés
A gyulladások elkerülése érdekében 2 nappal a műtét előtt elkezdett klórhexidines szájfertőtlenítő öblítés (Corsodyl, Chlorhexamed, Curasept ADS stb.), rizikósabb esetekben antibiotikum szükséges. A műtétre nem kell éhgyomorral érkezni, de a nehéz ételek műtét előtti fogyasztását nem javasoljuk. A rendszeresen szedett gyógyszereket a véralvadásgátlók kivételével természetesen be kell venni. A műtéteket nehezen viselőknek nyugtató szedése is indokolt lehet.
 
9. Műtét utáni teendők
Az érzéstelenítő okozta zsibbadtság megszűnéséig enni nem szabad, ezt követően is csak puha, fűszerszegény ételek fogyasztása, a műtéti területen rágási tilalom ajánlott a sebgyógyulásig. Az arc hűtése óránként 10-15 percig igen jó fájdalomcsillapító hatású, ezen kívül a duzzanat megelőzésére illetve gyorsabb felszívódásának elősegítésére is igen alkalmas (a gyógyszertárakban kapható zselé a legpraktikusabb). A műtét előtt megkezdett klórhexidines öblítés a varratszedésig javasolt. Igen fontos a gondos fogmosás, minden étkezés után. Egy napig kávé, tea, alkohol fogyasztása tilos, szükség esetén fájdalomcsillapító vagy az orvos által javasolt gyógyszer szedése indokolt.
 
10. Teendők a fogpótlás átadása után
Az implantációs fogpótlás hosszú távú sikerességéhez alapvető fontosságú a jó szájhigiéne. Az implantátum nem szuvasodik, nem fáj, mint a fogak, de a nem megfelelő szájápolás hiányában ugyanúgy lepedék, fogkő képződhet rajta. Következményes ínygyulladással, sorvadással, fogágybetegséggel (főleg azok veszélyeztetettek, akiknek a fogait is emiatt távolították el!), amelyek hosszú távon az implantátum körüli csont felszívódását, egy idő után az implantátum kilazulását okozhatják. A fogorvos elmagyarázza a helyes szájápolási technikákat, ha megítélése szerint indokolt, speciális eszközök (pl. hídselyem, fogköztisztító kefe, fogínyzuhany) használatát is javasolja. A pótlások minél hosszabb ideig tartó működőképessége és a garancia érdekében 6 - 12 havonta ellenőrző vizsgálaton kell megjelenni a fogorvosánál, bármilyen jellegű panasz esetén természetesen előbb. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy a fogpótlás karbantartásáért viselője felelős, ha ezt nem végzi megfelelő gondossággal, azzal veszélyezteti pótlásának hosszú távú sikerességét!


Kulcsszavak:  fogorvosfogorvosi rendelő, fogorvosok, fogászat, fogfájásfogpótlás, implantáció, implantátum, fogtömés, fogorvos rendelés, foghúzásfogfehérítés, fogászati röntgen, szájsebészet, fogpótlások
Medi Centrum Egészségközpont
7100 Szekszárd, Holub u. 12.
06 74/512-222
Fogászat Munkatársak Árak Kérdések és válaszok Galéria Kapcsolat Jogi nyilatkozat
|
Impresszum
|
©2012 Medi Centrum Egészségközpont