Mezoterápia
Alkalmazási területek
Orvosi mezoterápia - zsíroldás, narancsbőr
Zsíroldás, narancsbőr, lipoma, tévhitek.      

 

Először is tisztáznunk kell egy fontos tényt:

 

A KOZMETIKAI SZALONOKBAN, VAGY ORVOSI RENDELŐBEN UGYAN, DE NEM MEGFELELŐ HATÓANYAGGAL VÉGZETT MEZOTERÁPIA NEM KEVERENDŐ ÖSSZE AZ INJEKCIÓS ZSÍRSEJTRONCSOLÁSSAL, AHHOZ SEMMI KÖZE!

 

Jelenleg az orvostudomány 2 eljárást ismer a zsírszövet biztonságos és végleges eltávolítására, azaz roncsolására. Az egyik, már évtizedek óta ismert módszer a plasztikai sebészeti zsírleszívás, a másik pedig az injekciós zsírsejtroncsolás. A zsírleszívás lényege tulajdonképpen műtéti technikával az adott zsírpárna MECHANIKAI úton történő roncsolása majd eltávolítása.

Ezzel szemben az injekciós zsírsejtroncsolás BIOKÉMIAI úton működik. Ilyenkor a kezelés során egy apró hajszálvékony tűvel a zsírsejteket elpusztító epesav tartalmú hatóanyagot adunk, mely elroncsolja a kezelt zsírszövetet, legyen az akár közönséges hasi úszógumi, toka, felkaron, combon kialakult megvastagodás, vagy egy durva narancsbőr.

Fenti orvosi eljárások mellett igen elterjedtek a kozmetikai szalonokban végzett, magukat "zsírbontónak" nevező technikák. Ezek a nagyjából a következők:

 • ultrahangos „zsírbontás”
 • elektromos "zsírbontás"
 • rádiohullámos „zsírbontás”
 • infrahullámos „zsírbontás”
 • egyéb kütyüvel történő "zsírbontás", "zsírolvasztás","zsírtörés", és a személyes kedvencem: a "ZSÍRROBBANTÁS" !
 • zsírtörő masszázs
 • nyirokmasszázs, vákuumkezelés
 • test tekercselés
 • hypoxy trainer
 • különféle kenőcsök (pl. coffein, kapszaicin)
 • mezoterápia koffeinnel, vitaminnal, hyaluronsavval !
 • tű nélküli, illetve lézeres mezoterápia

Ezen kezelések közös biológiai alapelve, hogy a zsírszövetet alkotó zsírsejtek NAGYSÁGÁT próbálják meg csökkenteni több-kevesebb sikerrel. A kozmetikai eljárások során a zsírsejtek anyagcseréjét olyan irányban vélik befolyásolni, hogy azok a felhalmozott zsírmolekuláiktól megszabaduljanak. Ezeket a típusú kezeléseket a végtelenségig lehet ismételni, hiszen a mesterségesen kiéheztetett, "kipréselt" zsírsejtek a kezelés után egy bizonyos idővel (akár már napokkal-hetekkel) ismét felszívhatják magukat, meghíznak eredeti nagyságukra. Összességében elmondható, hogy ezekre a típusú „zsírkezelésekre” egy fillért sem érdemes kiadni, hiszen a közép-hosszútávú eredményessége gyakorlatilag aNULLÁVAL egyenlő.

Sajnos a magyarországi kozmetikai, és orvosi szalonokban is (!) végzett mezoterápiás kezelések zömére igaz, hogy szakmailag teljesen értelmetlen, értelmezhetetlen hatóanyagokat juttatnak be a zsírszövetbe bizonytalan céllal. Ezen stúdiók egyik kedvelt anyaga a narancsbőr kezelésnél például a hyaluronsav, illetve a koffein, valamint vitaminok. A hyaluronsav nem más, mint a bőrben is megtalálható nagy molekulasúlyú polyszacharid, mely kiválóan alkalmas a mélyráncok korrekciójára, illetve a bőr víztartalmának fokozására. De semmi keresnivalója sincs a narancsbőr kezelésnél természetesen. A koffein valóban fokozza a zsírsejtekben tárolt trigliceridből a zsírsav felszabadulását egy enzimatikus út aktiválásával, de semmi esetre sem „a koffein zsírbontó molekula, mely indirekt módon növeli a trigliceridek bomlását a zsírsavakban”mint „neves” centrum oldalán is olvasható, a „lerakódott” zsírsejtek misztikus jelenségéről nem is beszélve…

Alapelvénél fogva tehát lényegesen hatékonyabb orvosi technika, amikor is a zsírsejtmembránt feloldó, így ezáltal a sejtet elpusztító epesavtartalmú hatóanyagot adunk az injekciós kezeléssel. Szövettannal alátámasztott tudományosvizsgálat igazolta, hogy a szúrásokat követő hetekben olyan események zajlanak (akut gyulladás, direkt sejtmembrán lízis, programozott sejthalál stb.), ami során a zsírsejtek szétroncsolódnak, számuk egyre csökken. Mivel a zsírsejtek nem képesek szaporodni, amit így elpusztítunk az végleges, örökre roncsolt marad. Tapasztalatom szerint az esetek döntő többségében 3-4 kezelés elég egy problémás terület megoldásában. Az eljárás egyébkén korlátozottan alkalmas a lipomák (zsirmirigyek) összezsugorítására is. Injekciós zsírsejtroncsoló kezeléssel a meglévő lipomák kb. 30-50%-a eltüntethető, ezzel hatékony alternatívát nyújtva a sebészeti (gyakran hegesedéssel) járó eltávolítással szemben.

narancsbőr, vagy cellulit (és nem cellulitis kedves kozmetikusok!) kezelés orvosi mezoterápiás módszere teljesen megegyezik a zsíroldáséval. Gyakran tapasztalom, hogy a narancsbőrt, mint jelenséget kozmetikai körökben, bizonyos orvosi fórumokon, neten, „szaklapokban” már-már misztikus jelenségnek vélik. Beszélnek itt „salakanyagról”, lerakódott (???) zsírsejtekről, nyirokpangásról, laza kötőszövetről, sűrű kötőszövetről (nem tudják eldönteni), méreganyagokról, kevés folyadékbevitelről, sok folyadékbevitelről stb. stb. stb. Ezen városi legendák alapja nyilvánvalóan az egyszerű tény, hogy jelenleg a kozmetikai szalonokban és néhány orvoskolléga által is alkalmazott és hozzáférhető kezelések a lap elején leírtak értelmében közép és hosszútávon TELJESSÉGGEL HATÁSTALANOK. A narancsbőr neve ugyanis nem más, mint „ginoid lipodisztrófia”, ami nagyon nyers fordításban nőies típusú zsírszövet deformációnak fordítható. Itt is tehát elzsírosodásról van szó, de ebben az esetben a zsírsejtek csoportjai kötőszöveti hálózatba préselődnek, és kitüremkednek a bőr felé. Mivel folyamatos feszülés alatt állnak, a vénás elvezetés nem a legjobb, ödémásodnak, púposodnak, és ez látható a felszínen. Tehát a megoldás nem a „salakanyagok”, vizenyő, „méreganyagok”, kötőszövet stb. felől közelítendő meg, a végső cél a kiváltó ok, a zsírsejtek elpusztítása!

Itt jegyezném meg szintén kedves kozmetikusok, illetve egyes orvos(?)kollégák hogy az emberi testben zsírmolekula a széklettel, illetve vizelettel NEM ÜRÜL!!! Amennyiben Önök közül bárki is ilyesmit tapasztalna magán, azonnal keressel fel nephrologusát, illetve gastroenterologusát, mivel súlyos vese, vagy hasnyálmirigy elégtelenségben szenved, ami azonnali kórházi kezelést igényel!

 

A fentiek alapján az olvasó számára már nyilvánvalóvá válhatott, hogy a zsírsejtroncsoló kezelések ( vagyis a zsírleszívás és az oldalon taglalt injekciós zsírsejtroncsolás ) NEM alkalmasak testtömeg csökkentésre!

A kezelés célja és lehetősége a normál súlyú, vagy enyhén túlsúlyos páciensek "utolsó" 2-3 liternyi zsírszövettől történőmegszabadítása. Egy 90-100 kilós embernél 2 liter eltávolítása semmit nem jelent, de egy 60 kilósnál rendkívül látványos segítséget nyújthat! A kozmetikai kezelések testtömegcsökkentő hatására inkább nem vesztegetném a billentyűzetet...

Testtömeg csökkentés csak és kizárólag életmódváltással, a szénhidrátbevitel csökkentésével, és a rendszeres testmozgás beiktatásával lehetséges. Csodák nincsenek!

 

 

Az injekciós zsírsejtroncsoló narancsbőr kezelésnél a tű 4-6 mm hosszú, szemben a „közönséges” zsírpárnák kezelésénél alkalmazott 12 mm-es tűnél. Itt az alkalmazott szúrások száma több, mivel diffúzabban kell eloszlatni a hatóanyagot a bőr alá. Az esetek többségében a második-harmadik kezelés után már látványos javulás tapasztalható, 3-5 kezelés egy átlagos narancsbőrt teljesen eltűntethet. A kezelések közt legalább 1 hónap szünetet kell tartani! Az eljárás biológiailag végleges, ugyanis az emberi test zsírsejtjei nem tudnak szaporodni. Az elroncsolt narancsbőr örökre sima marad. A mai napig több ezer narancsbőr kezelést végeztem. A páciensek 90-95% -ban nyomtalanul eltűntethető egy szokványos, átlagos, hármas stádiumú narancsbőr!

Általánosságban elmondható, hogy az injekciós zsírbontás hatékonysága igen magas, közel 95%. Ezzel szemben egy amerikai tanulmány megállapította, hogy a zsírleszívás után csupán a betegek 80%-a elégedett maradéktalanul az eredménnyel. Az alábbi táblázat kb. 3000 saját kezelés statisztikája, a számok derékkörfogatra vonatkoznak, átlagosan ekkora csökkenés várható a zsírsejtpusztító kezelés során.

 

 

1 kezeléssel
2,0 cm
2 kezeléssel 3,5 cm
3 kezeléssel 5,9 cm
4 kezeléssel 9,6 cm
5 kezeléssel 11,0 cm

Orvosi mezoterápia - ránckezelés
Ráncfeltöltés      

A ránckezeléseknél nagyon sokáig egyeduralkodó eljárás volt a Botox terápia. Ez egy idegméreg, ami képes lebénítani hosszú hónapokig az ideg-izom átmenetet, így a mimikai izomzatba beadva azt ellazítja, így a ráncok elsimulnak. Az eljárás egyik kellemetlen következménye természetesen az, hogy a mimikai izmok funkciója sérül, az arc természetes, finom mozgásai beszűkülnek. Ezen hátrányok kiküszöbölésére kezdték el alkalmazni az arc ránckezelésében a hyaluronsavat. Ez az anyag egy nagy molekulasúlyú dimer polyszacharid, ami főleg a kötőszövetben, a sejten kívüli mátrixban található meg, kb. 15-20 gramm egy felnőtt emberben. Felelős a sejtek szaporodásáért, migrációjáért és az izületi felszínek fontos alkotóeleme. A ráncokba történő beadásával egyrészt kötőszöveti regenerációt indukál, másrészt jelentős mértékű vizet köt meg, aminek következménye a kezelés során a bőr kisimulása, a ráncok eltűnése. Egyszeri kezelés szükséges, utána az eredmény kb. másfél-két évig tartós, mivel a hylauronsav folyékony implantátum formában kerül beadásra

Orvosi mezoterápia - hajhullás
Hajhullás      
Egy emberi fejbőr átlagosan körülbelül 100.000 hajhagymát tartalmaz. Egy-egy hajhagyma az élete során nagyjából 20 hajszálat termel, ennek folyamata 3 fázisból áll. Az első a növekedési fázis, utána következik egy regressziós, majd végül egy nyugalmi fázis. Normális esetben a hajhagymák kb. 90%-a növekedési fázisban, 10-15%-a regressziós, és 1-2%-a nyugalmi fázisban található. Egy-egy ciklus teljes hossza 3-4 évig tart.

A fokozott hajhullásnak számtalan oka lehet. Mezoterápiás kezelés előtt mindig ki kell zárni a komolyabb belgyógyászati betegségek meglétét. Ezek a pajzsmirigybetegség, fogászati gyulladások, nőgyógyászati, illetve prostatagyulladás. Egyes klinikusok szerint az amalgámtömések higanytartalma is okozhat hajhullás, ezek cseréje sok esetben megfontolandó.

Hogy tud segíteni a mezoterápia a hajhullás kezelésében? A hajhagymák a fejbőrben 2-3 mm mélységben helyezkednek el. A szájon át bevett készítmények nagy része lebomlik, mire ide eljut, illetve a fejbőrre felvitt készítmények felszívódása kétséges. A leghatékonyabb a kezelés akkor, ha a hatóanyagot közvetlenül ebbe a mélységbe juttatjuk be a mezoterápiás kezelés során. A napi gyakorlatban többnyire kétféle megjelenésű hajhullással lehet találkozni.

Az egyik a férfias típusú, élettani okokkal magyarázható forma. Ennek hátterében a férfi nemi hormon, a tesztoszteron áll, ennek hatására a hajhagymák ciklusa a szokásos 3-4 évről pár hónapra gyorsulhat fel, így hamarabb kimerülnek, funkciójukat elveszítik, elsorvadnak. A már kihullott hajhagymákat nem lehet „feltámasztani”, azonban van rá mód, hogy speciális hatóanyag beadásával a fejbőrben gátoljuk a tesztoszteron> dihidrotesztoszteron átalakulást, így a még életképes hajhagymákat megvédjük, az "alvó" hajhagymákat felébresztjük, a kopaszodás progresszióját megállítjuk. Ezzel kapcsolatban számos klinikai tanulmány is készült már, és jómagam is úgy látom közel 5 év tapasztalata alapján, hogy körülbelül az esetek 80-90%-ban lehet javulást elérni. Az eddig nyugvó stádiumban lévő, a tesztoszteron által "elnyomott" hajhagymák elkezdenek hajszálat termelni, sok esetben 2-3 hónap alatt rengeteg új, életképes haj nő ki, a meglévő hajkorona látványos átalakuláson megy át. 

A másik gyakori típusú kopaszodás általában nőknél figyelhető meg, jellemzően 20-40 év körülieknél, itt az esetek nagy részében belgyógyászati okot nem lehet feltárni. A haj diffúz hullása figyelhető meg, a meglévő hajkorona megritkul, a hajszálak elvékonyodnak, törékennyé válnak. Egyes kutatások feltételezik, hogy ilyenkor vannak ugyan még életképes hajhagymák, csak ezek valamilyen oknál fogva megrekednek a nyugalmi fázisban, és nem termelnek hajszálakat. A mezoterápiás hajkezelés során B vitamin komplexet, aminósavakat, cinket, illetve egy direkt hajhagyma stimuláló, minoxidil nevű gyógyszert kell beadni. Saját praxisom tapasztalatai alapján a kezelés eredményessége itt is 80-90% körül mozog. Az esetek ilyen arányában megszűnik a hajhullás, a meglévő hajszálak megvastagodnak, illetve nyugvó hajhagymákból erőteljesen megindul a hajképződés.

A kezeléseket általában havonta egyszer kell elvégezni összesen 5-6 alkalommal, utána ilyen sűrű vizitekre már nincs szükség, az elért eredményt elegendő 2-3 havonta egy kezeléssel fenntartani.

 

A fentiek alapján egyértelmű, hogy önmagában vitaminok, cink, ásványi anyagok bejuttatása SEMMIFÉLE eredménnyel nem fog járni egy hajhullás esetében. Kozmetikai szalonokban(!!!), illetve egyes orvosi mezoterápiás rendelőkben is számtalan esetben lehet látni, hogy megtűzdelik a páciens fejét B vitaminnal és várják a csodát. Nem lesz. Ne várják! Ha egy hajkezelés során minoxidil és/vagy dutasteride nem kerül beadásra, a kezelés teljesen ÉRTELMETLEN! Azok a "before-after" fotók, amik ezt a típusú, főleg kozmetikai szalonokban végzett kezeléseket reklámozzák teljességgel alaptalanok, és lejáratják, hiteltelenné teszik a szakmát! 5 év tapasztalattal, komoly GYÓGYSZEREKKEL végzett közel 1000 hajkezeléssel a hátam mögött ÉN NEM tudok olyanokat produkálni, mint amiket a vitaminkoktélos csodafotoshopos kozmetikai szalonok varázsolnak!

Orvosi mezoterápia - dermaroller
Dermaroller      
A Dermaroller kezelés alapja egy pár éve szabadalmaztatott eljárás.

Lényege, hogy egy 2 cm-es hengert, melynek felületén csaknem 200 db 2 mm-es hosszúságú hajszálvékony tű található, megfelelő érzéstelenítés után az érintett bőrfelületen átgörgetjük kb. 15-20-szor, sok ezer lyukat ütve így a bőrbe.  A négyzetmilliméterenként 8-10 apró, mély tűszúrás hatására a bőr gyakorlatilag azonnal megindítja a "beépített hibajavítót". Biológiai aktivátorok, helyi hatású hormonok termelődnek, és a bőr regeneráló mechanizmusának bekapcsolásával megindul egy lassú, természetes átalakulás, melynek eredménye, hogy a kollagén termelődés 300-400%-al fokozódik. A folyamat  végén a bőr természetesen megfiatalodik, a bőrhibák, pattanásos hegek, tág pórusok, májfoltok, ráncok látványosan halványulnak, illetve eltűnnek. Az eredmény 3-4 héttel a beavatkozás után már látható.
Jelentős javulás az esetek többségében már 1 kezeléstől várható, amennyiben ismétlés szükséges az legkorábban 1 hónap múlva végezhető el.
A bőrt a kezelést követő hetekben min. 20 faktorú napvédő krémmel védeni kell az erős napfény ellen, napozás, szoláriumozás nem ajánlott.
Kiválóan alkalmas az apró ráncok, megfáradt bőr,  tág pórusok, aknés hegek, vörös striák kezelésére. Az eljárás után fél napig tartó napégéshez hasonló bőrpír jelentkezik, illetve érzékenyebb bőrűeknél számolni kell egy-két napig tartó minimális véraláfutásokkal.

Ellenjavallatok:
Keloid hajlam, herpesz, gyulladt bőr, anyajegyek.

Itt hívnám fel a figyelmet, hogy az orvosi dermaroller 2mm hosszú tűi, illetve a kozmetikai szalonban használatos 0.3-0.5mm tűk hatásai közt alapvető élettani különbség van! 
A 2mm-s tűk a bőr irharétegét sértik meg, így az ott található fibrocyták, azaz a kötőszövet termelő sejtek, elkezdik ezeket a lyukakat kollagénnel begyógyítani, így megindul a masszív kötőszöveti újraképződés. A rövid, kozmetikai dermaloller tűi csupán a hámsejtréteget karcolják fel, tehát gyakorlatilag egy BŐRRADÍR kezelésnek felel meg az a típusú dermaroller. Az irharétegre, így a kollagénképződésre gyakorolt hatása nincs! Ezt kiküszöbölendő a kozmetikai eljárások gyakran különféle oldatokat ( vitamin, folyékony hyaluronsav, gyógynövények stb.) visznek fel a kezelés közben a bőrre. Hangsúlyozandó azonban, hogy a dermarollar technika LÉNYEGE A MÉLY rétegek megsértése, hiszen ott találhatóak a lyukak regenerálásáért felelős fibrocyták. Semmiféle kívülről bevitt anyag nem váltja ki a mély mechanikai trauma által kiváltott biológiai hatást, kollagén és elasztikus rost képződést. Sőt mitöbb, szerencsétlen esetben akár nem várt allergiás reakciók is felléphetnek a felelőtlenül felvitt hatóanyagoktól!Bővebb információt az eljárásról egyébként a www.dermaroller.de is weboldalon találhatunk.
Medi Centrum Egészségközpont
7100 Szekszárd, Holub u. 12.
06 74/512-222
Fogászat Munkatársak Árak Kérdések és válaszok Galéria Kapcsolat Jogi nyilatkozat
|
Impresszum
|
©2012 Medi Centrum Egészségközpont