Fogászat
Esztétikai fogászat
Cirkónium korona

A koronák alapját, cirkónium-oxid váz alkotja, amelyet egy számítógép által vezérelt frézgép farag ki. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy nagyon stabilan és precízen illeszkedjen a vállasan előkészített fogakhoz, illetve implantátum felépítményekhez. Leplező anyaga kerámia, aminek színe a saját, vagy választott fogszínnel egyezik. A pótlás teljesen fémmentes, ezért allergiás reakciót nem vált ki, nincs többet fémes szájíz, esztétikailag a legtökéletesebb látványt nyújthatja.


A mosolytervezés (smile design) alapelvei

A mosolytervezés során célunk, hogy olyan egyéni mosolyt alkossunk, ami legjobban illik páciensünk  egyéniségéhez, arcához  ajkával, fogaival harmonizál. Nem egyforma un. hollywoodi mosolyokat készítünk, ami néha diszharmonikus, hanem természetes esztétikus árnyalatú és formájú frontfog helyreállításokat, melyekkel elérjük a vonzó, harmonikus mosolyt. Ez a csapatmunka a fogorvostól és a fogtechnikustól már-már művészi igényességet, odafigyelést, megfelelő tervezést és rendkívül precíz kivitelezést igényel.

Bizonyos alapelvek, szabályosságok ismerete, amelyek támpontokat adnak a tervezéskor és a megvalósításkor nélkülözhetetlen. Ezek a következők:

Az arc harmóniája

Akkor látunk egy arcot harmonikusnak, ha a pupillákon áthaladó ún. interpupilláris vonal párhuzamos az incizális síkkal, azaz a két felső nagymetsző fog élén húzott képzeletbeli vonallal. Ideális esetben ez a két sík vízszintes és merőleges az arc középvonalára.

Ideális esetben az arc középvonala egybeesik a két nagymetsző között húzott vonallal és mind a kettő függőleges valamint merőleges az incizális síkra

Szimmetria

Nincs tökéletesen szimmetrikus arc. Így nincs olyan fogsor sem, ami tökéletesen szimmetrikus. A tökeletes szimmetria túl szabályos, ezáltal természetellenes megjelenést kölcsönöz. A fogak arccal harmonizáló az előbb említett fő irányvonalaknak megfelelően szimmetrikus elhelyezkedésére mégis fontos törekedni a harmonikus mosoly eléréséhez..

Az ajkak harmóniája

A metszőfogak élein és a szemfogak ill. a kismetszők csücskein átvezetett vonal mosolygáskor párhuzamos az alsó ajakkal. A mosolygáskor látható íny pedig a felső ajakkal párhuzamos.

A fogak harmóniája

A fogak színe, formája, mérete, felületi textúrája, elhelyezkedése mind meghatározza a harmonikus mosolyt.

Mosolytípusok

5 fő különböző mosolytípust lehet megkülönböztetni. Minden mosolytípusnak megvannak a genetikailag meghatározott fő jellegzetességei úgy mint: a fogak alakja, hossza, állása, a fogak egymáshoz és az ajkakhoz való viszonya. Ezek alapján beszélhetünk sexy, sessy, sportos, szofisztikált és egyedi mosolytípusról.

A mosolytervezés során megállapítjuk, hogy a páciens karakter jegyeihez illetve egyéniségéhez melyik mosolytípus áll a legközelebb. Ezt a megtervezett mosolyt kivitelezzük. A kivitelezés során figyelembe vesszük a páciens nemét, korát, a fogak színét alakját egymáshoz valamint az ajkakhoz és az ínyhez való viszonyát, nem utolsó sorban az arc harmóniáját. A nagyon karakteres formákat lágyítjuk, a jellegtelen, de előnyös és kihangsúlyozandó formákat karakteresebbé tesszük.

A tökéletes mosoly megalkotása

A mosolytervezés során páciensünkkel és a fogtechnikussal együtt megtervezzük, gipszminták, modellek, és viaszfelrakás ( wax up) valamint tömőanyagok ideiglenes felvitelével ( mock up) segítségével kipróbáljuk, majd megvalósítjuk az előzőleg megalkotott egyéni karakerhez, a páciens arcához, ajkához, fogaihoz illő mosolyt.
Az első  konzultáció  során felmérjük a problémákat, kezelési tervet készítünk, a páciens igényeit maximálisan figyelembe véve. Megválaszoljuk a felmerülő kérdéseket.
Ezt követően fotókat készítünk és mintát veszünk a modellek elkészítéséhez.
Miután megterveztük páciensünk mosolyát, elkészítjük a kezelési tervet, és kiszámoljuk a várható költségeket.

A mosolytervezés lépései

  • Teljes körű fogászati szűrővizsgálat, panoráma röntgen készítés. Problémák feltérképezése. Tanulmányi minták, fotók, készítése. Dentálhigiénés kezelés ( fogkő leszedés).
  • Szükség esetén fogfehérítés elvégzése.
  • 3 dimenziós modell alapján ideiglenes héjat készítünk,amelyet átmenetileg rögzítünk a fogakhoz. Ezt a páciensek akár napokig is viselhetik, megkérdezhetik családtagjaik az ismerősei véleményét, a végleges restauráció elkészítése előtt. Ekkor még esetleges változtatásokra van mód.
  • A tervezett mosoly megvalósítása direkt vagy indirekt héjakkal, illetve szükség esetén fémmentes koronákkal az előre megtervezett modell alapján.

A kivitelezés

Recontouring technika:

A minimálinvazív technikák közé sorolható, a fogak kontúrozásával, polírozásával járó technika. A beavatkozás célja az eredeti fog- és mosolykarakter megőrzése mellett a túlkonturált fogalakok polírozása, az erőteljes szögletek lekerekítése, a lerepedezett zománcszélek lesimítása, a torlódás miatt kialakult diszharmónia mérséklése.

Direkt felépítéses technika a „natural layering concept” szabálya szerint:

Minimál invazív technika, mely a fogak helyes, harmonikus alakját, a mosolyra vonatkozó szabályok megvalósítását speciális kompozit anyagokkal történő felépítéssel,teszi lehetővé. A technika alkalmas a letört fogak  éli részeinek helyreállítására, szokatlan fogformák helyreállítására, rések zárására, foghossz korrigálására, enyhe torlódások korrigálására (instant fogszabályozás).

Indirekt héjak, szóló koronák készítése a frontfogak területén:

Indirekt ( fogtechnikus által készített) restaurációk segítségével szintén lehetséges a tervezett mosoly kialakítása. Ezek lehetnek teljes kerámia helyreállítások (héjak, koronák, hidak), valamint szükség esetén fémkerámia pótlások (koronák, hidak).
A frontterületen lévő esztétikai, alaki, színbeli eltérések vagy restaurációra szoruló fogak esetén a megfelelően megtervezett mosoly elengedhetetlen része, a természethű pótlások elkészítésének.

Kulcsszavak:  fogorvos, fogorvosi rendelő, fogorvosok, fogászat, fogfájás, fogpótlás, implantáció, implantátum, fogtömés, fogorvos rendelés, foghúzás, fogfehérítés, fogászati röntgen, szájsebészet, fogpótlások

Medi Centrum Egészségközpont
7100 Szekszárd, Holub u. 12.
06 74/512-222
Fogászat Munkatársak Árak Kérdések és válaszok Galéria Kapcsolat Jogi nyilatkozat
|
Impresszum
|
©2012 Medi Centrum Egészségközpont