Szájsebészet
Szájüregi cysta eltávolítása, gyökércsúcs resectio
Ebben az eljárásban a sebész megfelelő anesztézia után felnyitja az ínyt a gyökércsúcs közelében, ezáltal hozzáférhetővé válik a gyökér körüli csont terület. Bizonyos esetekben, amikor a gyulladás még nem pusztította el a körülötte lévő csontot, annak elfúrásával mélyebb rétegbe jutva van rá mód, hogy eltávolítsuk a gyulladt, fertőzött szövetet, és a gyökércsúcs legvégét is.  

Ezt követően pár sebészi öltés kerül az ínybe.

A beavatkozás alatt a páciensnek nem szabad kis nyomkodáson és sós ízen (sebészi motor hűtővize) kívül bármit is éreznie.

Varrat szedésre általában egy hét után kerül sor.

A teljes csontos gyógyulás jó egy hónapot vesz igénybe, de a páciens komfort érzete teljesen helyre áll már a varrat szedést követő második, harmadik napon.

Fájni fog-e a kis műtét?

A helyi érzéstelenítők segítségével nincs fájdalom. Természetesen, kellemetlen érzés, és duzzanat lehetséges, amíg gyógyul a műtéti terület. Ez normális minden sebészi kisműtétnél. A fájdalom, és duzzanat néhány napon belül elmúlik, ha elhúzódó vagy súlyos fájdalom, duzzanat, vérzés, vagy láz van, értesítse a kezelő orvosát. Használhat receptnélküli fájdalomcsillapítókat, de bizonyos esetekben az orvos felírhat erősebb fájdalomcsillapítót, vagy antibiotikumot. Krio géles hűtés javasolt a műtéti területen.

Tudok utána vezetni?

Általában igen, de kérdezd meg a kezelő orvost is.

Mikor térhetek vissza a normális tevékenységekhez?

A legtöbb beteg másnap visszatér a munkájához, és a szokásos tevékenységeihez. Fontos megjegyezni, hogy a fájdalom, és a duzzanat akadályozhatja a rendszeres tevékenységek elvégzését. Ezt érdemes a sebésszel megbeszélni.

A műtét indikációja.

A műtét elsődleges célja a saját fog megtartása. Egyes esetekben, amikor egy kezeletlen, elhalt, vagy régi gyökérkezelt fog gyökere végén olyan nagyságú gyulladás, vagy cysta képződött, amikor már nem nyújt önmagában megoldást a gyulladás okának a megszüntetése, ki kell egészíteni ezzel a sebészi beavatkozással.

Előfordulhat, hogy már a gyökércsúcs rezekció indikációs területébe sem esik bele az eset, ilyenkor el kell távolítani a fogat. De a továbbiakban fontos, hogy a helyére implantátum, híd, vagy kivehető részleges pótlás kerüljön, hogy a rágó funkcióhelyre álljon, és a szomszédos fogak ne mozduljanak el.
Kulcsszavak:  fogorvosfogorvosi rendelő, fogorvosok, fogászat, fogfájásfogpótlás, implantáció, implantátum, fogtömés, fogorvos rendelés, foghúzásfogfehérítés, fogászati röntgen, szájsebészet, fogpótlások
Medi Centrum Egészségközpont
7100 Szekszárd, Holub u. 12.
06 74/512-222
Fogászat Munkatársak Árak Kérdések és válaszok Galéria Kapcsolat Jogi nyilatkozat
|
Impresszum
|
©2012 Medi Centrum Egészségközpont