Szájsebészet
A bölcsességfogak eltávolítása

Terápiás javaslatok bölcsesség fogak eltávolítására

Bizonyos helyzetekben, amikor a fogorvos azt tanácsolja, hogy távolítsák el a bölcsességfogat, azért teszi, hogy megelőzhetőek legyenek a komplikációk, és a fertőzések.

A következő esetekben indokolttá válhat a beavatkozás: 
  • Ha nincs elég hely, hogy a bölcsesség fog előtörjön, és szerepe legyen a rágásban.
  • Amikor a bölcsesség fogak csak részben törnek elő, az lehetővé teszi, hogy a baktériumok körbevegyék a fogat, és fertőzést okoznak. A részben előtört fogak hajlamosabbak a fogszuvasodásra, ínybetegségekre mert nehezebben tisztíthatóak.
  • A bölcsességfog növekedése károsíthatja a második őrlőfogat, a szájhigiénia nehezebben tartható fenn így hajlamosabbak a fogszuvasodásra, és az ínybetegségekre.
  • Csökkenteni lehet a cysták kialakulását, mely az elő nem tört fogakat veheti körül.
Néha a bölcsesség fog koronai részének csak az egyik csücske tör elő, melyet részben még fedi  az íny. Ekkor a fog és a foghús között tasak alakulhat ki,amelybe a rágás hatására könnyen beszorul az étel,és súlyos gyulladást okoz (pericoronitis). Ennek jelei lehetnek: duzzadás, bőrpír, rossz lehelet, erős fájdalom, és szájzár vagy szájnyitási korlátozottság.
 
Ha az ínytasak nem tűnik el javasolt a bölcsesség fog eltávolítása, a további gyulladások megelőzése érdekében.

Bizonyos körülmények között, amikor a bölcsesség fog számára volt elegendő hely, és jó pozícióban tudott előtörni, de az íny lebeny, még egy részét fedi, lehetőség van, arra hogy levágjuk azt az íny részt, hogy ne okozzon problémát a későbbiekben, anélkül hogy eltávolítsuk a bölcsesség fogat.

A gyógyulás első 24 órájában:

Elhúzódó vérzés: A vérzés a beavatkozás után eláll, de néha 48 órán belül még egy kevés vér szivároghat a sebből. A vérzést lehet kontrollálni, ha az eltávolított fog helyére gézlapot teszünk, és ráharapással nyomást hozunk létre. Az első 24 órában kerülni kell az öblögetést, mert kimozdulhat a vérrög, amely a fogmeder gyulladását okozza.

Fájdalom: Néhány napig érezhet fájdalmat, ezért  érdemes bevenni a fájdalom csillapítót, amelyet a  fogorvos javasol, vagy felír.

Duzzanat: Ha nehezen lehetett eltávolítani a fogat, az arc beduzzadhat, és bekékülhet, belilulhat. A duzzadást el tudjuk kerülni, illetve csökkenteni tudjuk mértékét, ha óránként 10-15 percig maximum két-három napig jegeljük a műtéti területnek megfelelő arcrészt.

Ételek: Tejes, tojásos ételek, alkohol, kávé cigaretta fogyasztása minimum két –három napig,de optimális esetben egy hétig nem ajánlott.

Higiénia: A műtéti terület melletti fogak ápolása már az első napokban is fontos, óvatos de alapos fogtisztítás szükséges. A foghúzástól távol eső fogak mosásában nincs eltérés a mindennapi fogtisztítástól.

A gyógyulás 24 óra után:

Duzzanat: A harmadik napra fog beduzzadni az arc a legjobban, majd fokozatosan leapad.

Varratok: Általában egy hét múlva kell vissza menni a fogorvoshoz, hogy eltávolítsa a varratokat, és megnézze a sebet.

Dohányzás: Fontos, hogy minimum 48 órán át ne dohányozzunk, hogy elkerüljük a súlyos szövődményeket.

A teljes gyógyulás: három hónapig tart, de 1-2 hét után az íny annyira meggyógyul, hogy jól lehet használni azt a területet is.
Kulcsszavak:  fogorvosfogorvosi rendelő, fogorvosok, fogászat, fogfájásfogpótlás, implantáció, implantátum, fogtömés, fogorvos rendelés, foghúzásfogfehérítés, fogászati röntgen, szájsebészet, fogpótlások
Medi Centrum Egészségközpont
7100 Szekszárd, Holub u. 12.
06 74/512-222
Fogászat Munkatársak Árak Kérdések és válaszok Galéria Kapcsolat Jogi nyilatkozat
|
Impresszum
|
©2012 Medi Centrum Egészségközpont