Implantáció
Csontpótlás

Csontpótló eljárás

fogak eltávolítása után megindul az állcsontok csontállományának leépülése. Ennek üteme egyénenként változó, előfordulhat, hogy egy-két hónap után nem marad az implantátumok beültetéséhez elegendő csontmennyiség. Ilyen esetben csontpótló eljárások alkalmazására kényszerülünk.

 A csontpótlásra legjobb „alapanyag” a saját csont, ezt leggyakrabban az állkapocsszöglet tájékáról, speciális eszközök segítségével nyerjük, de az állcsontok más részei is felhasználhatók „csontadó” helyként. E módszer hátránya, hogy a csont vételéhez egy külön műtét szükséges, illetve viszonylag kis csontmennyiség nyerhető.
Nagy csonthiány esetén a csípőlapát hátsó részéből vesszük a csontot, ekkor természetesen altatásos érzéstelenítésben.

Saját csont alkalmazása után az implantáció általában 3 hónap múlva elvégezhető.
A saját csont kiváltására számos korszerű csontpótló anyag áll rendelkezésünkre, amelyek egy része mesterségesen előállított (pl. bioüveg, tricalcium foszfátok stb), más része valamilyen élő anyag felhasználásával készül ( pl. korall, borjúcsont, az utóbbi időben emberi csont ). Ez utóbbiak természetesen számtalan eljáráson átesnek, így végül csak a szervetlen csont alapvázat ültetjük be, amely vázat képez a csont újraképződéséhez, és az előírt technológia fertőzés átvitelét kizárja.

Csontpótlók alkalmazásának hátránya a hosszabb, 6-12 hónapos átépülési idő, illetve az elég magas anyagár.
Sajnos a beültetett csont egy része felszívódik - ennek minimalizálására a pótolt területet speciális kollagénmembránnal fedjük – legnagyobb arányban ez a saját csontnál fordul elő, ezért sokszor a csontpótlót és saját csontot keverve használjuk.

A leggyakrabban a felső állcsont hátsó részén, az arcüreg alatt végzünk csontpótló műtéteket – „sinus lift”- itt az arcüreget belülről borító nyálkahártyát megemeljük, ez alá helyezzük el a csontpótló anyagot. Amennyiben a saját csont nem szívódott fel teljesen, az implantációs és csontpótló műtétet egy ülésben elvégezhetjük, így egy műtétet kell csak páciensünknek betervezni, és a fogpótlás is előbb elkészíthető.

A csontpótló műtétek esetében ugyanolyan előkészítés és utókezelés szükséges, mint az implantációk esetén. A műtétet helyi érzéstelenítéssel, teljesen fájdalommentesen végezzük. A műtét után arcduzzanat, lilás bőrelszíneződés alakul ki, ezek azonban 4-12 nap alatt felszívódnak. Sinus lift után erős orrfúvás, tüsszentés tilos a csontpótló anyag elmozdulásának veszélye miatt.


Medi Centrum Egészségközpont
7100 Szekszárd, Holub u. 12.
06 74/512-222
Fogászat Munkatársak Árak Kérdések és válaszok Galéria Kapcsolat Jogi nyilatkozat
|
Impresszum
|
©2012 Medi Centrum Egészségközpont